WDS - Světová výstava psů, SALZBURG, RAKOUSKO, neděle, 20.5.2012

23.05.2012 21:49

 

  Vzhledem k tomu, že Beethoven dorostl do celkem slušných tělesných proporcí, jsem se rozhodla ho přihlásit na světovou výstavu psů konanou tento rok v Salzburgu. Doprovod mu dělal nerozlučný kamarád Mateo, kterého jsem přihlásila do počtu, aby nejel "naprázdno".

  Vyjeli jsme s velkým časovým předstihem - už v sobotu ráno, abychom si mohli všichni v klidu před výstavou po cestě odpočinout a dobře se vyspat. Posádku, kromě mojí maličkosti tvořil můj syn Vojta, jehož funkce byla překladatel a fotograf a Klárka, mladá, velmi nadějná profesionální handlerka, dcera mojí kamarádky Hanky Babové.

 Cesta ubíhala poměrně klidně až na jednu příhodu. Matýsek se evidentně nudil a když objevil  lepidlový sprej na píchlou pneumatiku, začal ho hryzat. Po chvíli se ozvalo nebezpečné syčení a ihned poté sprej začal lítat po autě a stříkat pěnové lepidlo všude, kam se mu zamanulo. Podařilo se mi  celkem v klidu zaparkovat u krajnice. Zprvu jsem si myslela, že mi bouchlo pivo v plechovce. Beethoven skončil s osuškou na hlavě u Klárky na zadním sedadle (psi měli osušky kvůli slintání), Matýsek vyskočil jako laňka ven po otevření kufru. Děti vzaly kluky na neplánovanou procházku a já jsem zajišťovala důsledky nehody následným úklidem auta seškrabováním zatuhlého lepidla.

  Do cíle - St.Georgen -  po mírném bloudění jsme dorazili ve čtvrt na čtyři. Gasthof Pension Steinberger je rodinný, velmi příjemný, levný penzion vhodný pro rodiny s dětmi. Náš dvoulůžkový pokoj, skládající se z kuchyňky vybavené elektrickým sporákem, základním nádobím, přistýlkou a koupelnou, měl výhled na horskou louku se stádem daňků. Mimo jiné, v obýváku byla i televize, kde Vojta ihned naladil německý sportovní kanál, a při čekání na večeři, která se podává v 19:00 jsme pochopitelně sledovali přímý přenos hokeje Česko - Slovensko. Naštěstí večeře začala dřív než byl konec utkání. Menu obsahovalo pouze jedno jídlo, což nám nevadilo, hlavně že bylo teplé. Polévka "čerstvě zabité magi" nás neuchvátila, osobně bych ji vůbec neservírovala, být majitelem. Ovšem hlavní chod daňčí na červeném víně s červeným zelím vyretušovalo naše zklamání z polévky. Bylo vynikající.Večeře byla zakončena smaženými plátky jablek s kopečkem zmrzliny. Musím říct, že jsem poněkud vyvedla pana majitele z míry, když jsem po jeho dotazu, co mi může ještě nabídnout k pití, jsem odpověděla:whisky..Spadla mu čelist, brýle, které si nasadil, pohlédl vzhůru na polici, aby se přesvědčil, jestli zmíněný nápoj vlastní. Vlastnil.

  Po večeři hurá s kluky na procházku do okolí, dokud bylo ještě světlo.

  V nedělní ráno jsme chtěli vyjet (po sobotní informaci Klárčiny mamky, že jsou fronty už od 6:00, 4 hodiny trvající parkování, apod.) už v 6 hodin. Nicméně jsme se po snídani vyhrabali až v 6:45. Do Salzburgu, Messecentra jsme dorazli v 7:15 bez obávaných front. Při vjezdu na výstaviště jsem oproti vytisknutému potvrzení o zaplacení parkovného dostala červený papír za stěrač, a mohla v naprostém klidu zaparkovat. Musím říct, že celá výstava  od parkování až po vystavování byla perfektně zorganizovaná, mnozí organizátoři výstav by se mohli přiučit.

  Parkovali jsme hned u vstupu do haly, takže jsme mohli zůstat i s pejsky u auta a nemuseli čekat u výstavního kruhu. Během dopoledne se teplota vyšplhala až na cca 28 st. a v halách klimatizace nestačila. Další velké plus organizátorů bylo, že chodili systematicky kontrolovat auta, jestli v nich nejsou zavření psi. Stejné upozorňující letáky visely prakticky všude. Přesto se našli vystavovatelé, kteří v rozžhaveném autě kousek od nás nechali plačící štěňátko.

   Na řadu se plemeno pyrenejského mastina mělo dostat v 11:05, nicméně 61 velkých švýcarských slašnických psů paní rozhodčí Marianne Baden ze Švédska prostě nemohla za plánovanou 1 hodinu stihnout. Nutno podotknout, že tomu ještě přitížilo půlhodinové zdržení zapisování výsledků výše zmíněného plemene, které se mělo odehrávat až po skončení vystavování všech plemen v kruhu.

  Paní rozhodčí, usměvavá, korpulentní dáma, si dávala záležet. Pečlivě měřila délku mozkovny, jednotlivě počítala zuby, délku těla, ocasu, počítala paspárky. Jediné, na co se zeptala, bylo, jak je pejsek starý. Poté dala buď modrou nebo červenou stužku bez jediného slova až na vystavovatele z Finska. Tady pravděpodobně usoudila, pokud jim nedá výbornou a nepošle ji domů do Skandinávie, nedá ji už žádné feně ve třídě (viz foto).

La Gran Perla Girason - velmi dobrá 1, Tracy del Mostin - velmi dobrá 2, Graciana de Castillio Alto - velmi dobrá 3

 Fredy Almanach - CACA,Res.CACIB, Quedo del Mostin - velmi dobrý 2

 

 Ale Beethoven se jí líbil, nechal se osahat, ukázal zuby, paspárky a beze slova dostal pohár :-)

 Beethoven From the Elbe Valley - CAJC, Wolrld Junior Winner

 

Velká škoda, že nemohli přijet kvůli pracovním problémům vystavovatelé z Itálie..

  I zápis do PP proběhl celkem hladce, ikdyž na celé výstaviště byl jeden pracovník s jedním razítkem.

Domů jsme odjeli unavení, ale šťastní. Zastávku jsme udělali kousek před Českými Budějovicemi v motorestu Libra. Pejsci byli šťastní, že mohli být s námi venku. Paní majitelka byla pravděpodobně nadšená, že k ní zavítali hosté. Na dotaz, co bychom si přáli k jídlu, jsem za sebe odpověděla, že zeleninové rizoto. Odpověď zněla: "Ale to bude na dlouho. Musím dát vařit rýži. Mám málo zákazníků..." Tak jsme si objednali uvařenou česnečku a kuřecí s nivou a broskví. To netrvá tak dlouho..

 

  Domů jsme dojeli v pořádku, nasycení jak jídlem tak dojmy, spokojeni s výsledky pejsků...

                                                     

 

 

 

 

Gasthof Pension SteinbergerGasthof Pension Steinberger